U Banjaluci je pre par dana održan prvi Banjaluka Metal Meeting Festival, dvodnevna smotra metala i srodnih žanrova u okviru koje su nastupili bendovi iz tog grada te gost sa planete Urghalis, intergalaktički fenomen Darth Vutrax! Bendovima svaka čast, ali predstavnici KRV Produkcije su svoje oko, poput Sauronovog, usmerili ka pomenutom svemirskom bardu, te još jednoj lokalnoj vucibatini koja je maestralno otvorila prvo veče. Pa, da krenemo redom…

  Festival je trebalo da pokaže jedinstvo banjalučkih metal bendova, a ujedno i to da isti još uvek postoje, jer poznata je činjenica da u Banjaluci nema pristojnog kluba za jedan ovakav hepening, te da se svirke ove vrste dešavaju svake prestupne godine.

  Black metal ribar

  City Pub definitivno nije prostor za ovako nešto – bina je bila dovoljna za bubanj i bubnjara, a ostali su se snalazili kako su znali, no ništa od toga vas ne bi zamaralo ako ste gitarista/pevač, a ostatak benda ste smestili na USB stik, kao što je to izveo velikan banjalučkih katakombi i najcrnjih UG krugova, Vožd Jovan Pogani aka Jarac! U maniru najfinije antihrišćanske nekro kvlt black metal škole, Vožd je, odeven kao kakav black metal pecaroš, otprašio svoj repertoar kako i dolikuje ličnosti koja visoko kotira kod UG posvećenika koji muziku pronalaze na Metal arhivama u sekcijama koje niko normalan nikad ni ne posećuje.

  vozd-jovan-pogani

  Voždov performans, najkraće rečeno, bio je toliko silovit da će KRV Produkcija nesumnjivo da mu ponudi ugovor u skorijem vremenskom periodu!

  “Hrg’zaat Darth, Hrg’zeet tur, Kalde giterax!”

  Kada je o urghališkom heroju reč, Darth Vutrax sleteo je na Zemlju nekoliko časova pre nastupa, gde ga je dočekao veliki broj fanova koji su hteli da se slikaju i uzmu autogram. Vutraxove pomoćnice opremile su stejdž prigodnim lobanjama, miševima i pacovima, dok su dve krmeće glavuše veselo pozdravljale sve prisutne sa dva kraja bine. Svećnjaci i ostali asortiman upotpunili su atmosferu i nagovestili da nas očekuje vrhunska seansa.

  ALF_4233

  ALF_4223

  Vrhunsku seansu smo i dobili! Darth je nastup otvorio rečima: „Hrg’zaat Darth, Hrg’zeet tur, Kalde giterax!“, odnosno u prevodu: „Evo Dartha, eto vas, rat univerzumu!“. Potom je maestralno preleteo najbitnije momente iz dosadašnje karijere, još jednom dokazavši zašto ga na Urghalisu smatraju za najvećeg umetnika Četrnaestog doba. Bilo je tu pesama sa prethodnih izdanja, ali i sa aktuelnog EP-a, koji je dostupan za besplatan download. Lord Vutrax zavijao je u mikrofon, zapomagao, ispuštao najbolnije krike, kombinujući 19 jezika koliko ih tečno govori, dok su klavijature jecale sa razglasa i proizvodile zvukove od kojih se ledila krv u žilama kod svih prisutnih!

  darth-vutrax

  Sila je jaka sa Vutraxom, to nikad nije bilo upitno. Za razliku od prvog nastupa na Zemlji, ovoga puta samonovao je i nekoliko lokalnih velikana u pomoć, te je tako bubnjeve tukao DŽORDŽ, nakon ovog koncerta poznatiji kao Swing-Swing Džordž, dok je mikrofon preoteo banjalučki superheroj Thrash Gordon! Gordon je zaštitni znak i maskota thrash metal sastava Degenek, ali odavno je on entitet za sebe. Orgazmična atmosfera trajala je tokom tih nekoliko zajedničkih numera, a Vutrax je nesumnjivo dominirao – kako binom, tako i kompletnim ovim festivalom.

  Thrash Gordon
  Orgazam… Thrash Gordon
  Sving Sving Džordž
  Hoću kući… Swing-Swing Džordž

  Prvi redovi bili su potpuno mahniti. Absinth koji je bio namenjen za Vutraxa ispijao je ko je stigao, a slično je bilo i kada su na red došli seckanje i degustacija krmeće glavuše. Darth ju je raskomadao sekirom, te kašikom isprobao mozak ove plemenite životinje, a što je drevna urghališka tradicija poznata kao Moth Raaakh. „Blaskirr daq nosta pratiis!“ (Slava tebi svinjski mozgu), rekao je zadovoljno Darth.

   “Blaskirr daq nosta pratiis!" - Moth Raaakh ritual
  “Blaskirr daq nosta pratiis!“ – Vutrax izvodi Moth Raaakh ritual

  Inače, pored klavijatura, Vutrax je koristio celu plejadu instrumenata – bas gitaru svirao je gudalom, melodije na fruli vratile su nas veri pradedova, dok su zvuci balalajke bacili u nirvanu ono malo prisebnih i prizvali duh jednog od najvećih urghaliških muzičara svih vremena, Jorre Babbaxa Insanisa. Nesumnjivo, bio je to trijumf kosmičkih razmera!

  darth-vutrax-thrash-gordon

  darth-vutrax

  darth-vutrax

  Nakon koncerta, urghališki lord povukao se u šatl i vratio na krstaricu Fal’Naar, odakle se otisnuo put Varpax kvadranta, gde su urghališke trupe već počele sa dejstvovanjem po prestravljenom stanovništvu. Bitka će verovatno biti gotova pre nego što Vutrax stigne na odredište, ali sigurni smo da će ga prizori koje će tamo zateći inspirisati za novi materijal, koji sa nestrpljenjem očekujemo!

  Podrška kolega

  Kako je i red, i ovoga puta lordov performans na Zemlji podržale su i kolege sa KRV etikete. Tako su se u publici mogli videti velikani kao što su O.G. čiji aktuelni album Belac uveliko potresa region, i Žanica Dobra, a prisutni su bili i umetnici na koje KRV računa i čija će izdanja da se pronađu u našem katalogu u bližoj ili daljoj budućnosti – Gangsta Toup, Ekcem, Volverin i drugi.

  (Hvala Vedranu Alfu Ševčuku za fotografije. Nesumnjivo govore više nego 666 reči.)

  Prozbori koju na ovu temu

  Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.